Dobrodošli v našem spletnem nakupovalnem vodiču.
V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili nekaj dejstev, ki jih je potrebno upoštevati pred nakupom IR panelov in termostatov Sundirect.

Kako izbrati pravi IR panel Sundirect?

Ogrevanje z IR paneli je v zadnjih letih tako v Sloveniji kot tudi v ostalih razvitih deželah sveta postalo zelo prepoznavna in zaželena oblika ogrevanja, saj gre za zelo prijetno ogrevanje in ob pravilni izbiri moči IR panela je lahko ogrevanje tudi veliko ugodnejše kot pri klasičnih centralnih sistemih ogrevanja (npr. zemeljski plin, kurilno olje…).

Pri izbiri IR panela je potrebno največjo pozornost nameniti naslednjim štirim točkam:

 • pravilna izbira moči IR panela glede na prostor

 • lokacija montaže IR panela

 • izbira ustreznega termostata

 • vrsta oziroma izgled IR panela

Izbira moči IR panela Sundirect glede na prostor

Pri izbiri pravilne moči IR panelov moramo upoštevati gradbeno - fizikalne lastnosti objekta in prostora, ki ga želimo ogrevati. Spodaj navedena priporočila so le splošne smernice, saj prebivamo in delamo v različnih prostorih z različnimi vrednostmi izolacije, tipa in leta gradnje. Upoštevati je potrebno tudi nadmorsko višino in lego objekta.

Priporočljivo je, da se za začetno orientacijo poučimo glede osnovnih zahtev in značilnosti IR ogrevanja. Izbira pravilne moči IR panela je lahko precej preprosta. Najprej izmerimo prostor, kar pomeni, da izmerimo dolžino, širino in višino prostora. Običajna/standardna višina stropa je med 230-260 cm. Pogosto se IR paneli namestijo tudi v mansardne prostore z nižjim stropom, kar pomeni, da je kubatura prostora manjša in zato zadostuje tudi manjša moč ogrevanja kot v prostorih s standardno višino stropa. V stavbah kjer so stropi višji pa je potrebno izbrati večjo moč IR panelov.

Pri izbiri je pomembno tudi to za kakšen prostor gre, ali je to spalnica, dnevna soba, kuhinja, pisarna ali kopalnica, garaža… V nadaljevanju so navedene osnovne smernice za ogrevanje bivalnega prostora na cca 21-22 °C, ob predpostavki, da ima prostor standardno višino stropa.

Osnovne smernice za samostojno ogrevanje bivalnega prostora z eno zunanjo steno:

 • neizoliran prostor potrebuje cca 100 W / m2
 • slabo izoliran prostor (npr. 3-7 cm stiroporja) potrebuje cca 90 W / m2
 • srednje dobro izoliran (npr. 8-14 cm stiroporja) potrebuje cca 70 W / m2
 • dobro izoliran (npr. 15 cm stiroporja ali več) potrebuje cca 55 W / m2

Za ogrevanje kopalnice velja, da ji zaradi doseganja višje temperature namenimo vsaj 30% več moči. Obvezno je potrebno upoštevati tudi način gradnje in debelino izolacije, koliko ima prostor zunanjih sten, če je v prostoru veliko oken, itd… Z IR paneli Sundirect lahko prostor tudi DOGREVAMO ali samostojno OGREVAMO V PREHODNIH OBDOBJIH. V tem primeru je lahko izbrana grelna moč nekoliko manjša kot je navedeno v splošnih smernicah za pravilno izbiro moči IR panela.
Dogrevanje pomeni, da v objektu že imamo nameščen primarni vir ogrevanja, ki pa ne doseže želene bivalne temperature. Z namestitvijo IR panela lahko temperaturo povišamo za tistih nekaj manjkajočih stopinj celzija. Ogrevanje v prehodnih obdobjih pomeni ogrevanje v jesenskih in pomladanskih mesecih, ko primarni vir ogrevanja ne obratuje in kadar želimo dogreti ali ogreti le določen prostor.

Opomba: Kadar ste v dilemi glede ustrezne moči IR panela velja pravilo, da je bolje izbrati večjo moč IR panela. Ob upoštevanju tega dejstva boste z ogrevanjem z IR paneli zagotovo zelo zadovoljni. Če izberete premajhno moč IR panela, boste ob nakupu sicer nekoliko prihranili, vendar dolgoročno to ni dobra odločitev, saj prostor ne bo dovolj ogret, strošek elektrike pa bo večji. Točkovno ogrevanje ni možno. Ideja, da bi IR panel ogrel le 5 m2 prostora, ki ima v skupni izmeri 20 m2 je zmotna, saj bo v tem primeru toplota skušala doseči vse stene in objekte v prostoru, kar pomeni, da bo IR panel deloval ves čas in naredil skoraj nič, dejansko bo malo topleje le v zelo bližnji okolici IR panela. Tovrstno ogrevanje odsvetujemo, kajti dolgoročno na ta način ne naredimo prav veliko. Poraba elektrike bo večja, celoten prostor pa bo še vedno premalo ogret.

Montaža IR panelov Sundirect

IR panele Sundirect lahko namestite na steno ali na strop. V manjših prostorih (do približno 12 m2) je izbira mesta montaže odvisna predvsem od električnih priključkov in lokacije pohištva, saj ni priporočljivo da IR panel namestite preblizu mesta kjer se najdlje zadržujete.

Nameščen naj bo nad prehodnimi deli in ne direktno nad posteljo, pisalno mizo, kavčem itd… V večjih prostorih je priporočena montaža na strop, približno v sredini prostora, saj se prostor tako bolj enakomerno ogreje. Še vedno pa je potrebno upoštevati, da je nameščen nad prehodnimi deli prostora.
V primeru, da je v prostoru nameščenih več IR panelov naj bo med njimi dovolj razdalje, tako da so čimbolj enakomerno razporejeni po prostoru. V primeru montaže na steno, IR panel ne sme biti nameščen direktno nasproti oken, saj le-ta ne akumulirajo toplote tako dobro kot npr. les, keramika, kamen… V tem primeru je bolje izbrati mesto montaže na zunanji steni, tako, da je IR panel obrnjen proti notranjosti objekta.

Izjema za montažo na strop so le IR paneli Sundirect v obliki ogledala in stekleni IR paneli Sundirect. Le-te lahko namestite izključno na steno. Če si želite ogledati kako enostavno se IR paneli Sundirect namestijo na steno, si lahko na spodnjih povezavah lahko ogledate dva videa:
Stenska montaža IR panela Sundirect brez okvirja
Stenska montaža IR panela Sundirect serije PE
Montaže trenutno nimamo v ponudbi, saj je tako enostavna, da jo naše stranke v večini primerov izvršijo same. Za stranke, ki nimajo te možnosti pa je najbolj ugodno, če za montažo kontaktirajo lokalnega električarja. Cena je odvisna od zahtevnosti montaže in se običajno giblje od 50-70 € na IR panel.

Vrste IR panelov

V ponudbi imamo več vrst IR panelov Sundirect, razlikujejo se glede na velikost ter posledično moč v watih, glede na material in glede na izgled ter ceno. Najbolj pogost model v slovenskih domovih je bel IR panel serije PE-Plus z okvirjem. Na voljo so tudi IR paneli Sundirect brez okvirja, stekleni IR paneli z držali za brisače za v kopalnico ter IR paneli v obliki ogledala.
V paketu z IR panelom Sundirect prejmete: nosilec in vijake za montažo na strop, šablono ter vijake za namestitev na steno, navodila za uporabo v slovenskem jeziku. IR paneli Sundirect so primerni tudi za lesene hiše in montažo na mavčne plošče (npr. knauf). V primeru montaže na mavčne plošče je potrebno dokupiti le primerne kovinske vložke za montažo.
Pri klasičnem IR panelu se sprednja grelno/sevalna stran panela segreje od 80 °C do 100 °C, zadnja stran pa na okoli 45 °C. Obvezno je potrebno upoštevati varnostna priporočila proizvajalca glede montaže.

IR paneli PE-Plus so na voljo v naslednjih močeh in velikostih:

 • 350W (60x60 cm) – model PE350-Plus
 • 380W (30x120 cm) – model PE380-Plus
 • 540W (60x90 cm) – model PE540-Plus
 • 700W (60x120 cm) – model PE700-Plus
 • 1000W (85x120 cm) – model PE1000-Plus

IR paneli IC-Plus so na voljo v naslednjih močeh in velikostih:

 • 400W (60x60 cm) – model IC400-Plus
 • 700W (62x98 cm) – model IC700-Plus
 • 900W (68x123 cm) – model IC900-Plus
 • 1100W (63x153 cm) – model IC1100-Plus

Delovanje IR panela v povezavi s termostatom

V primeru, da termostata ne kupite, lahko večino IR panelov upravljate s stikalom (on/off), vendar bo IR panel v tem primeru prostor ogreval neprestano, dokler ga ne izklopite iz električnega omrežja. S pomočjo termostata lažje in bolj enostavno določite temperaturo v prostoru in posledično krepko privarčujete s stroški električne energije.
Ob nakupu IR panelov močno priporočamo tudi nakup termostata, saj bo ta prevzel vlogo vašega kurilnega mojstra in to po vaših navodilih. Pri nakupu IR panelov Sundirect je na voljo več vrst termostatov, ki jih izberete na podlagi vaših potreb in želja ter vrste montaže.

 • termostat Smart 1.0 ne potrebuje montaže saj se lahko z IR panelom poveže brezžično in deluje na baterije,
 • termostat Smart 1.0 Pro se z IR panelom poveže brezžično, vgradi se ga v podometno dozo in priklopi na električno napeljavo, omogoča tudi Wi-Fi upravljanje preko pametnega telefona,
 • termostat Smart Plug ne potrebuje montaže saj se ga všteka v katerokoli prosto vtičnico v istem prostoru kot je IR panel, s katerim se poveže brezžično, omogoča tudi Wi-Fi upravljanje preko pametnega telefona,
 • termostat SD-T4002 se vgradi v podometno dozo, ali ga s priloženim distančnikom namestimo nadometno. Z IR panelom ga povežemo žično, za delovanje potrebuje elektriko,
 • termostat C17 je termostat v črni barvi in se vgradi v podometno dozo, z IR panelom ga povežemo žično, za delovanje potrebuje elektriko. Omogoča tudi Wi-Fi upravljanje preko pametnega telefona,
 • klasični termostat SD-T4001 je najbolj enostaven za uporabo in se ga priključi v vtičnico, v sam termostat pa vštekamo IR panel.
X

POSEZONSKA RAZPRODAJA

 

V spletni trgovini IRpaneli.com vam to pomlad in poletje nudimo: 

17% popusta pri nakupu IR grelnih plošč z okvirjem serije PE

10% popusta pri nakupu IR grelnih plošč brez okvirja serije IC

7% popusta pri nakupu steklenih IR grelnih plošč serije TH

7% popusta pri nakupu IR grelnih ogledal serije MD

7% popusta pri nakupu prenosnega IR grelnika Tower-1000

Naj vas naslednjo zimo ogrejemo prav mi!

 


IRpaneli.com 2022 - © Vse pravice pridržane