Opis delovanja IR panelov

Zakaj izbrati ogrevanje z IR paneli v primerjavi s klasičnim ogrevalnim sistemom?

IR paneli ali klasični ogrevalni sistem? Pogosto se sprašujemo: kaj je bolje?
Našli smo odgovor – IR PANELI oziroma sistem infrardečega ogrevanja. Na tej strani preverite zakaj smo začeli našo zgodbo z IR paneli.

Visok izkoristek energije IR panelov

Centralni ogrevalni sistemi oddajajo toploto v prostor tako, da se topli zrak hitro dviguje, pri tleh pa ostaja mrzel zrak. Infrardeči topli valovi pa se širijo po celotnem prostoru. Zato v trenutku začutite prijetno toploto. Infrardeče valovanje prav tako neposredno ogreje stene in predmete v prostoru, ti pa nato sevajo toploto iz vseh smeri. Toplota je prijetna in s tem sistemom ne troši nepotrebne energije.

Infrardeči žarki so zdravju prijazni

Moč infrardečih žarkov zdravstvo izkorišča že desetletja. Znano je, da ko infrardeča toplota prodira globoko v tkivo blagodejno vpliva na naše zdravje, odpravlja določene bolečine in celo pozitivno vpliva na naše psihično počutje.
Ogrevanje z infrardečimi žarki pa ima še eno prednost pred klasičnim ogrevanjem: ne dviguje prahu in bakterij. Tako je tudi za alergike to idealna rešitev za nemoteno bivanje v hladnejših dneh.

V primerjavi s klasičnimi ogrevalnimi sistemi IR paneli tudi ne izsušujejo zraka in posledično ne dražijo dihalnih poti. IR paneli se priporočajo vsem, ki bolehajo za boleznimi dihal, starejšim in seveda najmlajšim.

Ogrevanje z infrardečimi žarki pa ima še eno prednost pred klasičnim ogrevanjem: ne dviguje prahu in bakterij. Alergiki to je idealna rešitev za nemoteno bivanje v hladnejših dneh.

Pozabite na zamudno napeljevanje in priklapljanje cevi. Infrardeče grelne plošče enostavno namestimo na strop ali steno in jih priključimo na električno omrežje. Tako za montažo potrebujemo le nosilec in električno vtičnico.

Klasični način s centralnim ogrevalnim sistemom, ki deluje na principu kroženja zraka ali konvekcije, ima vrsto slabosti:

  • ogrevanje zraka z izgubo dragocene energije (topli zrak se dviguje in zadržuje na vrhu, mrzli zrak pa ostaja spodaj, tako da je pri tleh neprijetno hladno),
  • dvigovanje prahu in bakterij,
  • izsuševanje zraka,
  • odlaganje vlage v stenah, kar povzroča zdravju škodljivo plesen

Kliknite na sliko za povečavo

Rešitev je ogrevanje s paneli, ki oddajajo infrardečo toploto!

IR ogrevanje ne deluje na zrak,
ampak na predmete v okolici!

IR valovi za prenos toplote ne potrebujejo medija (zraka). Bolj kot zrak se »segrejejo« stene in predmeti, ki nato oddajajo toploto v okolico! To nam daje zelo prijeten občutek po celem telesu, saj toplotni valovi prihajajo do nas iz vseh smeri. Infrardeča toplota se tako enakomerno širi po prostoru, zato ne prihaja do občutnih toplotnih razlik po višini prostora. Zrak pri tovrstnem ogrevanju kroži in zato se ne dvigujejo prah in bakterije, kar je dobro za naše zdravje, zlasti za dihala.

Hitro širjenje infrardečih žarkov po prostoru

Infrardeča toplota se v nasprotju s konvencionalnim ogrevanjem širi po prostoru s sevanjem IR-nizkofrekvenčnih valov. Infrardeči paneli tako s pomočjo IR-valov ogrevajo neposredno in omogočajo, da se prostori hitreje ogrejejo.

IR svetloba ni vidna, vendar občutna!

IR svetloba človeškim očem ni vidna, lahko pa jo posnamemo s posebnimi kamerami, ki infrardečo svetlobo pretvorijo v nam vidne barve. Človek infrardečo svetlobo zaznava kot toploto. Občutek je zelo prijeten in podoben toploti sončnih žarkov ali ognja v zakurjenem kaminu.

Večina energije, ki jo oddaja sonce, je v infrardečem spektru, zato IR svetlobo občutimo kot toploto vsakič, ko nas sonce obsije, kljub morda zelo nizkim temperaturam zraka. V to ste se lahko že kdaj sami prepričali, ko ste se pri samo nekaj stopinjah v kratkih rokavih sončili ob smučišču. Tako grejejo tudi infrardeči paneli - neposredno, naravno in zdravo.

Kliknite na sliko za povečavo

Naši IR paneli so primerni tudi za lesene hiše.

Sprednja karbonska grelno/sevalna stran panela se segreje od 80 °C do 100 °C, zadnja stran pa na okoli 35 °C. IR paneli Sundirect so varni za uporabo in požarno varni, kar dokazujejo z vsemi potrebnimi evropskimi certifikati. Zaradi kakovostnih materialov in samega načina delovanja (brez žarenja) vas bodo infrardeči paneli varno in prijetno ogreli.

Ker IR-žarki grejejo neposredno, imamo prijeten občutek toplote že pri temperaturah, ki so za nekaj stopinj nižje, kot je običajno za stanovanja. Pri tem pa vemo, da vsaka stopinja manj pomeni do 7-odstotni prihranek.

IR paneli ali klasični ogrevalni sistem? Odgovor je sedaj jasen.

Filter
X

Dobrodošli na novi spletni strani

s pestro izbiro kakovostnih in cenovno dostopnih IR panelov ter termostatov.

Decemberska praznična akcija!

Do vključno 26. decembra vam nudimo 6% popusta pri nakupu IR grelnih plošče serije PE ter prenosnega IR grelnika Tower1000-Pro. Naj vas to zimo ogrejemo prav mi!


IRpaneli.com 2022 - © Vse pravice pridržane